Gastroprůvodce po Mexiku

Gastroprůvodce po Mexiku

Datum pubilkace: 26.10.2023

Tipy na nejlepší jídla od Mexico City po Cancún


Mexická kuchyně se širokým spektrem chutí a přísad je právem považována za nejlepší v regionu každá oblast má svá typická jídla. Pokud se chystáte do jižního Mexika, třeba Vám přijdou vhod naše tipy, kde se nejlépe najíst.

Mexico City

Po Sao Paulu druhé největší město západní polokoule, v Mexico City najdete pokrmy úplně všeho druhu, od tacos po steaky a sushi. Pokud však máme vybrat opravdu typické jídlo chilanga (pocházející z Mexico City) tak musíme uvést všudypřítomné tacos al pastor, což jsou vepřové tacos z marinovaného masa na otáčeném grilu, podobné kebabu. Ke každé porci dostanete kousek ananasu, cibuli, koriandr a pálivé omáčky na dochucení. Je to geniálně chutná kombinace a po celém Mexiku extrémně oblíbená. Pokud jste v centru, ochutnejte je v Taqueríi Tlaquepaque, která tam má hned několik poboček.

Dalším typickým pokrmem je torta, což je vlastně lehce opečený sendvič zpravidla s masovou a zeleninovou náplní. V restauraci Cocina Verónica najdete vynikající tortas se španělskou šunkou a sýrem, které jdou skvěle s jejich čerstvě vymačkaným pomerančovým džusem.

Puebla

Pokud se ocitnete v Pueble, městě, které tak stojí tak trochu mimo turistické trasy, určitě musíte ochutnat jejich endemické mole poblano, hustou tmavou omáčku z čokolády, rozinek a několika druhů koření, která se servíruje s kuřetem na sezamu a rýží. Je to opravdu originální jídlo a skvěle Vám ho připraví např. v restauraci Fonda La Mexicana.

Máte-li opravdový hlad, vyražte do bistra Molotes de la Esquina na obří sendviče cemitas. Tyto housky jsou plněné kuřecím řízkem, sýrem oaxaca, který se podobá korbáčiku, sušenými pálivými paprikami a další zeleninou. Jedna cemita k večeři Vás zaručeně zasytí a možná Vám zbyde i na snídani.

Nacházíte-li se v Pueble mezi srpnem a zářím, určitě musíte ochutnat chiles en nogada, což je shodou okolností mexické národní jídlo, jehož kořeny leží právě v Pueble. Jedná se o plněné zelené papriky poblano směsí picadillo (obvykle obsahující drcené maso, aromatické látky, ovoce a koření) přelité smetanovou omáčkou na bázi vlašských ořechů. Dochucují se semínkami granátových jablek a nejlepší chiles en nogada ochutnáte v restauraci  El Mural de los Poblanos.

Oaxaca

Oaxaca, mexické hlavní město kultury a gastronomie, se pyšní celou řadou typických pokrmů, nicméně dva z nich opravdu vyčnívají a nikde jinde je moc nenajdete. Prvním z nich je tasajo, tenký hovězí steak, který Vám udělají na počkání u stánků na trzích Benito Juárez a hlavním městském trhu Mercado de Abastos. Zpravidla k němu dostanete i kus grilované domácí klobásky a grilovanou papričku na zakousnutí.

Na ulicích v okolí hlavního náměstí Zócalo pak najdete stánky prodávající tlayudy, což jsou obří kukuřičné placky plněné fazolovou pastou, sýrem oaxaca a plátky libového tasaja nebo nakrájenými klobáskami. Mexičané jim přezdívají “pizza z Oaxaky”.

Jste-li dobrodružné povahy, jistě ochutnáte i smažené kobylky chapulines, které jsou dostání hned v několika variantách, například na česneku nebo na papričkách. Jídlo je to chutné a vydatné, ale možná Vám po dojezení zůstane pár nožek mezi zuby. K dostání na obou zmíněných trzích.

Tasajo oaxaqueño: ¿Qué es y cuáles son las diferencias con la cecina? |  Heraldo de México OaxacaQué es el asiento, ingrediente indispensable de las tlayudas? – El  Financiero

Huatulco

Na pacifickém pobřeží je krom pláží a průzračného moře pestrá gastro-scéna, které vládnou ryby a plody moře. Chcete-li ochutnat opravdovou delikatesu, poručte si huachinango, velkou rybu chňapala, ze které se nají dva lidi. Úžasnou chuť krásně bílého a chutného masa ještě umocní, necháte-li si ho ugrilovat al ajo, neboli na česneku. Doporučujeme restauraci La Gaviota na pláži Maguey.

Máte-li rádi krevety a chobotnice, doporučíme Vám návštěvu restaurace El Camarón Borracho v centru Huatulka. Zde si objednejte ceviche de camarón y pulpo, což je koktejl z chobotnice, krevet, cibule, okurky a avokáda. Ideální na osvěžení v parných dnech, jako příloha se podávají slané sušenky či křupavé nachos. 

San Cristóbal de las Casas

V hlavním městě indiánského státu Chiapas si zajděte na snídani k některému z mnoha stánků s tamales, což je kukuřičná hmota zabalená v banánovém listu plněná zpravidla kuřecím, hráškem a další zeleninou. Určitě si k nim vyžádejte zelenou omáčku, jídlo samotné je dost suché. Zapijte před-kolumbovským nápojem atole, což je horký nápoj z kukuřice a kakaa, zpravidla dochucovaný skořicí. Ideální na chladná rána chiapaských hor.

Na večeři můžete zajít buď do Café Jardín Sarajevo na vynikající pizzu a paellu, nebo na excelentní tacos de lechón z mladých mléčných selátek do Club de Lechones. Placky zde mají speciální, z modré kukuřice a vepřové maso smaží na sádle a podávají s nakládanou červenou cibulkou - opravdová delikatesa.

Comitán

Cestovateli neprávem opomíjené město Comitán nemá žádnou vlastní specialitu per se, nicméně zde dělají jedny z nejlepších gringas v celém Mexiku - jedná se o větší pšeničné placky se sýrem a masem dle výběru. Do toho si můžete přidat pálivý ananas, omáčku pico de gallo, grilované cibule či guacamole. Nejlepší gringas seženete v síti bister La Suiza. 

Nemáte-li již na placky ani pomyšlení, vydejte se na chutný jehněčí vývar caldo de borrego do Borreguito Express, či na šťavnaté grilované kuře pollo asado do restaurace nedaleké indiánské vesnice Tzimol.

Tulum

Naši gastropouť po Mexiku končíme opět na pobřeží, tentokrát na tom karibském. A opět Vám doporučíme mořské plody - v restauraci Sabor de Mar ochutnejte tacos z uzeného marlína - marlín ahumado. Je to neskutečně šťavnatá ryba plná chuti a tato restaurace je jedno z mála míst v celém Mexiku, kde jí podávají. Hned vedle v La Picadita Jarocha dostanete štědré porce čerstvé grilované chobotnice. Pokud mořské plody nemusíte, zajděte si na roh ulic Osiris Sur a Venus Ote., kde v různých stáncích prodávají jehněčí vývary a tacos se vším možným. Případně v gastro-komplexu Xaman-Ha můžete ochutnat arepy a cachapy - plněné kukuřičné placky na slaný resp. sladký způsob, národní pokrmy venezuelské kuchyně.

Závěrem

Mexiko je neuvěřitelně bohatá a rozmanitá země jak co do kultury a přírody, tak i co se týká jídla. Chcete-li hodit starosti s organizováním cesty za hlavu a jen si užívat, přihlašte se na náš zájezd, na kterém Vám ukážeme jen to nejlepší z této nádherné země

Zpět na všechny články

Odteď vám nic neulétne

Nenechte si ujít naše nejnovější zájezdy.

Stisknutím tlačítka souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Online střípky z cest

Sledujte nás na sociálních sítích a podívejte se, jak se s námi cestuje.

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: